U heeft recht op informatie als u slachtoffer bent van een strafbaar feit. Of het nu gaat over uw rechten, aangifte doen of wat er met de strafzaak gebeurt. Ook als nabestaande van een slachtoffer heeft u recht op informatie.
Informatie over aangifte, onderzoek en strafzaak
De politie en de officier van justitie hebben de plicht om u te informeren. Beslist u later dat u toch geen informatie wilt? Dan kunt u dit aangeven bij de politie en de officier van justitie.
Neem contact op met het Slachtofferloket van de politie als u tussendoor vragen heeft. De medewerkers van dit loket informeren, adviseren en begeleiden slachtoffers tijdens het politieonderzoek.
Zodra de politie het onderzoek heeft afgerond en overdraagt aan het Openbaar Ministerie (OM), kunt u met vragen terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers van het OM.
Welke informatie krijg ik na mijn aangifte?
- De politie moet u informeren als zij uw aangifte niet onderzoekt of stopt met haar onderzoek, zonder dat er een verdachte is gevonden.
- De politie of de officier van justitie laat het u weten als in de zaak een verdachte wordt gevonden.
- Als de verdachte vastzit, krijgt u te horen als de verdachte verlof heeft, wordt vrijgelaten of is ontsnapt.
- Beslist de officier van justitie dat er geen strafzaak komt? Dan krijgt u een toelichting. Bent u het hier niet mee eens Dan kunt u een klacht indienen bij het Gerechtshof.
Welke informatie krijg ik als er een strafzitting volgt?
- Waarvoor de verdachte wordt vervolgd.
- Waar en wanneer de strafzitting is.
- De uitspraak van de rechter.
- Of de verdachte of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat of niet.
- Of u een schadevergoeding krijgt.
- Als de dader in de gevangenis zit, krijgt u informatie als de dader verlof heeft, wordt vrijgelaten of is ontsnapt.
Spullen in beslag genomen
Zijn uw spullen in beslag genomen als bewijs in de strafzaak? Dan heeft u het recht om te weten waar uw spullen zijn, of u ze terugkrijgt en wanneer.