Intimidatie en bedreiging zijn twee verschillende concepten. Hoewel intimidatie soms het gevoel van bedreigd zijn kan opwekken, is het belangrijk te begrijpen dat intimidatie op zichzelf niet per se strafbaar is. Typische voorbeelden van intimidatie zijn uitspraken als “We komen elkaar nog wel tegen” of “Ik weet waar je huis woont.”

Het bepalen van de strafbaarheid van bedreigingen kan complex zijn. Neem bijvoorbeeld de uitspraak “Ik maak je kapot.” Of dit een daadwerkelijke bedreiging vormt en strafbaar is, hangt grotendeels af van de intentie van de persoon die de bedreiging uit en de context waarin deze wordt geuit.

Bedreiging is vaak strafbaar als het een duidelijke dreiging inhoudt richting jou of mensen in je omgeving, met:

  • Ernstig lichamelijk letsel;
  • Seksueel misbruik;
  • Doodslag of moord;
  • Brandstichting.

Dit geldt ongeacht de frequentie van de bedreigingen, of ze nu schriftelijk of mondeling zijn, en of ze online of offline plaatsvinden. Ook als er twijfel is over de uitvoering van het dreigement, kan dit strafbaar zijn.

Voorbeelden van strafbare bedreigingen zijn:

  • “Als je niet stil bent, steek ik je huis in brand.”
  • “Ik zorg ervoor dat je kinderen iets overkomt.”
  • “Als je niet doet wat ik zeg, dan ben je er geweest.”
  • “Ik sla je in elkaar totdat je in het ziekenhuis belandt.”
  • “Als je geen seks met mij wilt, dwing ik je wel.”

Wat te doen bij Bedreiging of Intimidatie?

Het ervaren van bedreiging of intimidatie kan ernstige emotionele effecten hebben, zoals angstgevoelens, piekeren of slaapproblemen. Weet dat je niet alleen staat in deze situatie. Hieronder vind je advies over hoe je kunt handelen.

Neem altijd contact op met de politie als je wordt bedreigd. Dit is aan te raden zelfs als de bedreiging juridisch gezien niet strafbaar is. De politie kan ondersteuning bieden, indien nodig bescherming bieden, veilige opvang regelen en je doorverwijzen voor verdere hulp. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen van de bedreiging. Meer informatie over het doen van aangifte na bedreiging of intimidatie vind je op de relevante overheidswebsites.

Het is belangrijk je aangifte goed voor te bereiden door bewijs van de bedreiging te verzamelen. Denk aan e-mails, voicemailberichten of WhatsApp-berichten waaruit de bedreiging blijkt. Zelfs als de bedreiging juridisch gezien niet strafbaar is, kan het contact met de politie je helpen de nodige stappen te ondernemen om je veiligheid te waarborgen.