Slachtoffers of nabestaanden van ernstige gewelds- of zedenzaken hebben in principe recht op kosteloze rechtsbijstand. Dit is een belangrijke voorziening die ervoor zorgt dat iedereen, ongeacht hun financiële situatie, toegang heeft tot de juridische ondersteuning die zij nodig hebben in vaak traumatische en complexe situaties.
Sinds april 2006 is het mogelijk voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenzaken om in aanmerking te komen voor gefinancierde rechtsbijstand, ook wel bekend als “pro deo”-bijstand. Dit betekent dat de kosten van een gespecialiseerde slachtofferadvocaat geheel of gedeeltelijk door de overheid worden vergoed. Het grote voordeel hiervan is dat de inkomenspositie van het slachtoffer of de nabestaanden geen belemmering vormt voor het verkrijgen van noodzakelijke juridische hulp.
Deze kosteloze bijstand is essentieel omdat het de drempel verlaagt voor slachtoffers en hun families om hun rechten te beschermen en gerechtigheid na te streven. De vaak langdurige en emotioneel zware juridische procedures kunnen zonder deze ondersteuning zeer belastend zijn. Een gespecialiseerde advocaat zorgt niet alleen voor juridische begeleiding, maar biedt ook emotionele steun en zorgt ervoor dat de belangen van het slachtoffer gedurende het gehele strafproces centraal staan.
Kortom, slachtoffers en nabestaanden van ernstige gewelds- of zedenzaken hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten van juridische bijstand. De overheid erkent het belang van deze ondersteuning en maakt het mogelijk dat deze bijstand kosteloos wordt verleend, zodat slachtoffers zich volledig kunnen richten op hun herstel en de zoektocht naar gerechtigheid.